Veiligheidseisen van een scooterhelm: Wat zijn de belangrijke punten om op te letten?

7 maart 2023

Een scooterhelm is een belangrijk onderdeel van de beschermende uitrusting van iedereen die op een scooter rijdt. Een goede helm biedt niet alleen bescherming bij een ongeval, maar kan ook voorkomen dat je gewond raakt tijdens het rijden. Maar hoe weet je welke scooterhelm de juiste is voor jou? In dit artikel bespreken we de belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een scooterhelm.

Inleiding

Een scooterhelm is ontworpen om je hoofd te beschermen bij een ongeval. Het is daarom belangrijk om een helm te kiezen die voldoet aan de veiligheidseisen en die past bij de vorm van je hoofd. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kiezen van een scooterhelm.

Veiligheidseisen

Een scooterhelm moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen om als veilig te worden beschouwd. De belangrijkste veiligheidseisen zijn:

1. Keurmerk

Een goede scooterhelm moet een keurmerk hebben, zoals het ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

2. Stevigheid

Een goede scooterhelm moet stevig zijn en in staat zijn om de impact van een ongeval op te vangen. De schaal van de helm moet daarom gemaakt zijn van stevig materiaal, zoals polycarbonaat, glasvezel of koolstofvezel.

3. Binnenvoering

Een goede scooterhelm moet een binnenvoering hebben die de schok van een impact kan absorberen. De binnenvoering moet daarom gemaakt zijn van schokabsorberend materiaal, zoals EPS (expanded polystyrene).

4. Kinband

Een goede scooterhelm moet een kinband hebben die de helm stevig op zijn plaats houdt bij een ongeval. De kinband moet daarom stevig zijn en een snelsluiting hebben die gemakkelijk te gebruiken is.

5. Vizier

Een goed vizier beschermt je ogen tegen stof, wind en regen. Het vizier moet daarom gemaakt zijn van helder en krasbestendig materiaal.

6. Pasvorm

Een goede scooterhelm moet goed passen om optimaal te kunnen beschermen. De helm moet strak om het hoofd zitten en niet te los of te strak zijn. Een goede pasvorm zorgt er ook voor dat de helm niet verschuift tijdens het rijden.

Andere belangrijke punten

Naast de veiligheidseisen zijn er nog andere belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een scooterhelm:

1. Gewicht

Een lichte helm is comfortabeler om te dragen, vooral op lange ritten. Let er wel op dat een lichte helm niet ten koste gaat van de veiligheid.

2. Ventilatie

Een helm kan warm en benauwd worden, vooral in de zomer. Een goede ventilatie is daarom belangrijk om het hoofd koel en comfortabel te houden tijdens het rijden.

3. Design

Het design van de helm is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar kan ook bijdragen aan de veiligheid. Een felle kleur of reflecterend materiaal kan ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent op de weg, vooral bij slechte weersomstandigheden.

4. Geluidsisolatie

Een goede geluidsisolatie kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van het geluid van de wind tijdens het rijden, wat het rijcomfort kan verhogen.

5. Prijs

Een scooterhelm kan variëren in prijs, afhankelijk van de kwaliteit en de extra functies. Het is belangrijk om een helm te kiezen die past bij je budget, maar zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en kwaliteit.

Conclusie

Het kiezen van de juiste scooterhelm is cruciaal voor de veiligheid tijdens het rijden. Het is belangrijk om te letten op de veiligheidseisen, zoals het keurmerk, stevigheid en pasvorm, maar ook op andere belangrijke punten zoals gewicht, ventilatie, design, geluidsisolatie en prijs. Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken voor een veilige en comfortabele scooterhelm.

Veelgestelde vragen

Wat is het ECE 22.05 keurmerk?

Het ECE 22.05 keurmerk is een Europese veiligheidsnorm voor helmen, waarbij de helm voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit.

Welke materialen zijn geschikt voor de schaal van een scooterhelm?

Polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel zijn geschikte materialen voor de schaal van een scooterhelm.

Is een lichte helm veilig genoeg?

Ja, een lichte helm kan ook veilig zijn, zolang deze voldoet aan de veiligheidseisen en kwaliteit.

Wat is het belang van een goede pasvorm?

Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm optimaal kan beschermen en niet verschuift tijdens het rijden.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een vizier?

Het vizier moet gemaakt zijn van helder en krasbestendig materiaal en beschermen tegen stof, wind en regen.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.